‘Politiecommissaris geschorst om corruptie’

Een vooraanstaande politieman uit Eindhoven is geschorst op verdenking van fraude en corruptie. Dit meldt de NRC. Het gaat om commissaris Peter van den E.. Hij is volgens de krant vijf maanden geleden al geschorst. Van den E. is volgens de krant nog op vrije voeten. Hij zou in oktober worden aangehouden.

Hulpmiddelen

De politiecommissaris was bij de Nationale Politie verantwoordelijk voor de inzet en aanschaf van technische middelen als camera’s, microfoons en andere technische hulpmiddelen. De verdenking is dat hij profiteerde als de politie zaken met de leveranciers deed. Ook wordt hij verdacht van belangenverstrengeling door zaken te doen met vrienden. Hij werkte dertien jaar bij de politie op het gebied van de technische hulpmiddelen.

In deze zaak zijn huiszoekingen verricht en telefoons afgeluisterd.

Crimineel!

De Eindhovenaar was van 2003 tot 2013 directeur van Criminee!. Dat is de stichting Regionale Platform Criminaliteitsbeheersing van de regio Brabant-Oost waarin overheid en bedrijfsleven samenwerken.

Commissaris Van den E. was ook betrokken bij het project SecureLane, een samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid over cameratoezicht op parkeerplaatsen tussen de Rotterdamse haven en de routes naar Duitsland om diefstallen van ladingen uit vrachtauto’s tegen te gegaan.

Er spelen nu drie grote corruptieonderzoeken bij de Nationale Politie. Bij de landelijke eenheid werd vorig jaar agent Mark M. opgepakt. In juni is in Den Haag politieagent Amine A. gearresteerd die ervan wordt verdacht jarenlang met behulp van vertrouwelijke opsporingsinformatie een leidende rolbij een criminele organisatie te hebben gespeeld.