Politiecommissaris verdacht van verduistering

De Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit (64) is buiten functie gesteld en wordt verdacht van ‘verduistering in dienstbetrekking’. De Rijksrecherche doet onderzoek naar Smit, aldus Het Parool. Smit is één van de bekende politiemensen van Amsterdam. Hij leidde veel grote operaties zoals bestrijding van voetbalrellen.


De verdenking is dat hij jarenlang toegangskaarten van de Arena en de Ziggo Dome privé heeft gebruikt. Smit was districtschef in Amsterdam-Zuidoost. Volgens Het Parool loopt het onderzoek door de Rijksrecherche al maanden. Nu pas vindt de politietop de verdenkingen zo hard dat Smit woensdagochtend formeel op non-actief is gesteld. Aan het einde van het onderzoek kan strafontslag volgen en vervolging voor de rechtbank.

Smit ontkent volgens Het Parool stellig dat hij iets fout heeft gedaan. Hij verwacht van blaam te worden gezuiverd. Hij suggereert dat er personen binnen de politie zijn waar hij kwaad bloed bij heeft gezet en hem nu willen beschadigen. Er zouden in het verleden aantoonbaar onware verhalen over hem de ronde hebben gedaan. Smit werkt ongeveer 40 jaar bij de politie in Amsterdam.

De Amsterdamse politie wil officieel niets over de kwestie zeggen.