Politiecommissaris wordt strafrechtelijk vervolgd (UPDATE)

De Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit (64) wordt vervolgd voor verduistering in dienstbetrekking, aldus het Openbaar Ministerie. Hij zou tussen 2009 tot 2014 ‘structureel’ geld van politiebudget hebben gebruikt om naar wedstrijden en concerten zijn gegaan, ook met vrienden en familieleden.

Het Openbaar Ministerie wil hem strafrechtelijk vervolgen, maar dit besluit is nog niet definitief. De politie begint een oriënterend onderzoek om te bepalen of politiemedewerkers interne regels hebben overtreden, zodra het onderszoeksdossier ontvangen is.

Onderzoek door de Rijksrecherche heeft kennelijk sterke aanwijzingen hiervoor gevonden. Het zou gaan om toegangskaarten voor voetbalwedstrijden en concerten in de Arena en de Ziggo Dome. Smit was al sinds 16 november buiten functie gesteld.

Volgens Het Parool ontkent Smit stellig iets onoorbaars te hebben gedaan en is hij boos. Overigens gaat de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de landelijke politie nog een breder onderzoek gaat doen naar mogelijke andere betrokken politiefuncionarissen.

Smit heeft in zijn verklaringen gewezen naar hooggeplaatste collega’s die ook naar concerten en voetbalwedstrijden zijn gegaan, onder meer hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg en zijn voorganger Bernard Welten. In het onderzoek naar Smit zijn meer dan zestig getuigen verhoord.

Zie ook:

Politietop gratis naar voetbalwedstrijden

Politiecommissaris verdacht van verduistering