Mogelijk corruptie bij politietop

Een onbekend aantal politiemensen wordt officieel verdacht van corruptie en omkoping bij de aanschaf van nieuwe politieauto's. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie tegen de NOS bevestigd. Een politiefunctionaris is inmiddels geschorst.

Politietop

Volgens bronnen van de NOS komt een van de verdachten uit de politietop. Het zou gaan om een lid van de staf van de korpsleiding van de nationale politie. Het OM bevestigde aan de NOS dat er mogelijk sprake is van omkoping nu minister Opstelten van Veiligheid en Justitie een brief over de aanbestedingsprocedure heeft gestuurd naar de Tweede Kamer.

Schijn

Opstelten schrijft dat hij heeft gekozen voor een nieuwe aanbesteding voor de levering van politieauto's vanwege 'de schijn van integriteitsschending' bij de lopende procedure. Het zal ongeveer een jaar duren voordat de nieuwe aanbesteding leidt tot een keuze voor de leverancier van de nieuwe politieauto's, schrijft Opstelten.

Portofoons

De woordvoerder van het OM zei tegen de NOS dat de politieleiding eerder aangifte heeft gedaan van mogelijke corruptie bij andere aanbestedingen zoals die voor de aanschaf van portofoons, ook een leverancier deed aangifte. Opstelten schrijft aan de Kamer dat de korpsleiding inmiddels een meldpunt voor misstanden heeft opgericht.