Politiegeweld in A’dam en Utrecht

De Amsterdamse politie heeft zaterdagavond een 40-jarige man aangehouden op verdenking van politiegeweld. De man probeerde op gewelddadige wijze te voorkomen dat agenten een pand in de Orteliusstraat in zouden gaan waar volgens een melding een vechtpartij gaande was. Hij stond gesignaleerd voor een gevangenisstraf en een schadevergoeding van 24.000 euro.

Mishandeling

Rond 17.45 kreeg de politie een melding dat er een vechtpartij gaande was in de woning in Amsterdam-West. Daar aangekomen bleven twee mannen in de deuropening staan, zodat de politie niet naar binnen kon. De 40-jarige man werd daarbij steeds agressiever en gaf een agente een klap en een gooi, waarbij zij licht gewond raakte aan haar arm. Kort daarna wisten de agenten de man te overmeesteren. Hij wordt verdacht van mishandeling van de agente en het beletten, belemmeren en beledigen van de politie. In de woning werden twee mannen en een ploertendoder gevonden.

Schadevergoeding 24.000 euro

Op het politiebureau bleek dat de verdachte, zonder vaste woon en verblijfplaats, nog 21 dagen gevangenisstraf open had staan en een schadevergoeding moet betalen van 24.000 euro in een andere zaak waarin hij is veroordeeld.

Poging tot doodslag in Utrecht

Ook in Utrecht was vannacht sprake van politiegeweld. Daar reed een automobilist in op een agent die net op tijd weg kon springen. Twee agenten waren rond 05.30 op de fiets aan het surveilleren toen zij op de Wittevrouwenstraat een auto tegen het verkeer in zagen rijden. Nadat de bestuurder of bestuurster een stopteken kreeg, gaf hij gas en reed in op de agent. Die kon net op tijd wegspringen. Zijn fiets raakte zwaar beschadigd. De auto ging er vervolgens met hoge snelheid vandoor. De agent heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag.