Politieke en zakelijke conflicten rond moord

Het doodschieten van horeca-ondernemer Ali Kaynak is het dieptepunt tussen vele incidenten rondom diens bedrijf. Het Parool zette de problemen van het afgelopen jaar op een rij. Kaynak’s onderneming was in 2014 gestart met twee andere Turkse Amsterdammers.

Couppoging

Het idee was islamitisch halal eten aan te bieden: Halal Fried Chicken (HFC), naar analogie van KFC.

Volgens Het Parool is één van de oprichters vertrokken toen zijn broer in een van de Amsterdamse vestigingen van HFC slaande ruzie kreeg met Kaynak. De tweede zakenpartner is op zeker moment in zijn been geschoten voor de deur van HFC aan de Burgemeester De Vlugtlaan in Nieuw-West.

De couppoging in Turkije in 2016 is genoemd als katalysator voor de conflicten. Op internet circuleerden lijsten met bedrijven van vermoede Gülen­isten, met de oproep die te boycotten, omdat die achter de staatsgreep zouden zitten. Ook HFC. Ali Kaynak zei publiekelijk dat hij zich niet als aanhanger van Fethullah Gülen beschouwt.

Zakelijk conflict

Maar volgens Het Parool lijkt op de achtergrond in ieder geval ook een zakelijke ruzie te spelen. Een compagnon ontkende tegen Het Parool dat politiek een rol speelde. Hij zei dat een zakelijk conflict de oorzaak van de ruzie was. De broers willen nu niet reageren.

Na de ontvlechting van de compagnons waren er nog incidenten. In februari bleek een medewerker stiekem in de omzetsystemen te hebben gekeken. In april stichtte een onbekende brand in Halal Fried Chicken aan de De Vlugtlaan. Er zijn geen aanwijzingen dat het conflict tussen de zakenpartners een rol speelde.