Geheel politiekorps in Mexico ontbonden

De gouverneur van de Mexicaanse deelstaat Veracruz heeft een geheel politiekorps in de regio Veracruz-Boca del Rio ontbonden. Er zijn 900 agenten en 100 mensen met administratieve taken van de lokale politie de laan uitgestuurd. De gouverneur stelt dat dit nodig is om corruptie te bestrijden. In Veracruz-Boca del Rio in het oosten van Mexico wonen circa 600.000 mensen. 

 

In delen van Mexico waar de invloed van drugskartels zeer groot is zijn lokale politiekorpsen doorgaans zwaar geïnfiltreerd door drugscriminelen. In de staat Veracruz strijden de Zetas om de plaza met het Golfkartel.

 

Veracruz is een belangrijke havenstad waar veel cocaïne uit Colombia aan land wordt gebracht. Vanuit Veracruz gaat het over de weg en per schip verder naar de Verenigde Staten.

In veel landelijke gebieden in Mexico is de lokale politie afwezig of zeer corrupt. De Mexicaanse federale overheid zet daarom de krijgsmacht  en de fedrale politie in om drugskartels te bestrijden.

In Veracruz-Boca del Rio zal de marine het werk van de politie overnemen. In de Veracruz probeert een zeer gewelddadige groep de eveneens zeer gewelddadige Zetas te verdrijven.

In september dumpten criminelen op een snelweg in de stad Veracruz twee vrachtauto’s met in totaal 35 lichamen van Zetas.

Hier dossier Mexico.