Politieman veroordeeld om geweld in cel

Een 35-jarige politieman uit Enschede is door de politierechter in Almelo veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur omdat hij een minderjarige jongen heeft mishandeld in een politiecel in Borne. Er was geen enkele reden om geweld te gebruiken, zo oordeelt de politierechter. De officier van justitie had alleen een geldboete geëist.

‘Domme klootzak’

De jongen was op 21 juli 2020 aangehouden in Enschede en door de politieman en een collega naar het arrestantencomplex in Borne gebracht. Toen in de deuropening van de cel de boeien werden afgedaan, maakte de jongen een beweging met zijn rechterarm, zei iets van ‘domme klootzak’ en ging in het hoekje van de cel zitten. Daarop vloog de politieman hem aan, dwong hem op zijn buik op de grond te liggen en sloeg de jongen in zijn zij.

Geen reden voor geweld

Volgens de politieman deed hij dit omdat hij niet wist of de jongen gefouilleerd was en bang was dat de jongen iets uit zijn zakken ging pakken. Deze verklaring wordt op geen enkele manier ondersteund door bewijs vindt de rechter. Zelfs als dit waar zou zijn, dan nog was het niet nodig om de jongen uit het niets zo aan te vliegen en geweld te gebruiken.

​Zorgplicht

De politierechter vindt dat de agent een professional moet zijn en een zorgplicht had over deze minderjarige jongen. Ook vindt de rechter dat de agent niet kritisch naar zijn eigen gedrag kijkt. Hij maakte weliswaar excuses aan de jongen maar liet tijdens de zitting weten nog steeds achter het gebruikte geweld te staan.

De rechter merkte op dat als burgers geweld tegen politieagenten gebruiken hogere straffen worden geëist en doorgaans ook worden opgelegd. Maar andersom moet een mishandeling van een burger door een agent ook streng worden bestraft, vindt de rechter. De straf is dan ook hoger dan de geldboete die de officier van justitie eiste.