Politieman veroordeeld voor blokkeren van de weg

De rechtbank Den Bosch heeft een 29-jarige politieagent uit die plaats veroordeeld voor het veroorzaken van een verkeersongeval waarbij een scooterrijder ernstig gewond raakte. De agent had geconstateerd dat de scooterrijder veel te hard reed en blokkeerde daarna met zijn auto de weg.

Taakstraf

De man krijgt een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden.

De politieagent was in mei 2018 in de vroege ochtend aan het werk en zag in Vught een scooter die, na een snelheidsmeting, fors te hard reed. De agent wilde de scooterrijder daarom aanhouden. De bestuurder weigerde echter te stoppen en negeerde een stopbord, megafoon en de optische- en geluidssignalen van de politieauto.

Vervolgens besloot de agent een blokkade te zetten op het fietspad waarop de scooter reed. Hij reed de scooter voorbij en plaatste zijn auto kort daarop midden op het pad. De scooterrijder botste vervolgens tegen de politieauto. Als gevolg van die aanrijding liep de bestuurder diverse breuken in zijn bovenbeen en gezicht op. Tijdens de operaties die door dat letsel noodzakelijk waren, kreeg hij hersenvliesontsteking.

Zeer onvoorzichtig rijgedrag

De agent verklaarde dat hij zijn auto verder op het fietspad had gezet dan zijn bedoeling was. En dat hij – na het zien van camerabeelden van de aanrijding – zijn auto op grotere afstand van de scooter op het fietspad had moeten zetten, zodat de bestuurder tijd had om te stoppen of de politieauto te ontwijken. Volgens de agent maakte hij een inschattingsfout. Daarmee zou sprake van aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag; een mildere kwalificatie van schuld dan de officier van justitie eiste.

Mar de rechtbank oordeelt dat de agent bij het uitvoeren van de manoeuvre zeer onvoorzichtig handelde. Hij wist dat de scooter ongeveer 50 km/u reed en dat de bestuurder geen helm droeg. Kort voordat hij naar rechts het fietspad op stuurde, keek de agent over zijn schouder om vast te stellen waar de scooter zich bevond. Ondanks dat hij de scooter niet zag, besloot de agent toch om abrupt met hoge snelheid het fietspad op te rijden. Dit rijgedrag kan volgens de rechtbank niet anders worden gekwalificeerd als zeer onvoorzichtig.

Bewust

De agent zegt zich bewust te zijn van de gevolgen voor het slachtoffer en leeft oprecht mee met diens leed. De agent maakt volgens de rechtbank een zelfkritische indruk en verschuilt zich niet achter excuses voor zijn gedrag en neemt daarvoor de volle verantwoording. De rechtbank zegt dat dit ‘indruk maakt’.

Toch vindt de rechtbank door het gevaarlijk rijgedrag van de agent en het relatief lichte vergrijp van de scooterrijder een veroordeling op zijn plaats.