‘Politiemedewerker met de dood bedreigd door criminelen’

Criminele organisaties in Noord-Brabant hebben gedreigd een politiemedewerker van de eenheid Zeeland-West-Brabant om het leven te brengen. Dat heeft eenheidschef Hanneke Ekelmans gezegd aan BN/De Stem.

De medewerker werkt ‘in de aanpak van de ondermijnende (drugs)criminaliteit’, aldus Ekelmans. De dreiging zou komen vanuit groepen die de afgelopen jaren zijn aangepakt door de politie. Ekelmans: ‘kennelijk is de druk zo opgelopen dat ze nu de politie gaan bedreigen.’

Stopgesprekken

Woensdag heeft de politie zogeheten “stopgesprekken” gevoerd met ‘vertegenwoordigers’ van de criminelen om hen op de hoogte brengen van de kennis van de politie over moordplannen. Ekelmans wil niet zeggen of die vertegenwoordigers criminelen zijn of advocaten.

Geen bewijs

Ekelmans zegt geen aanhoudingen te kunnen doen omdat er alleen ‘sterke aanwijzingen’ zijn dat de verdenking klopt, en geen bewijs. Ekelmans: ‘Het gaat bovendien om een bedreiging door groepen. Dat maakt het juridisch lastiger. Dan kun je niet zo maar een of twee personen aanhouden.’ Over de aard van de dreiging wil ze niets kwijt. Ook wil ze niet zeggen of de politie is getipt of op een andere manier aan de informatie is gekomen.

Woensdag zijn de 3.500 personeelsleden van de politie-eenheid ingelicht over de zaak.