Drie politiemedewerkers ontslagen om plichtsverzuim (UPDATE)

In Noord-Holland en bij de eenheid Oost-Nederland zijn drie politiemedewerkers ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim. De drie incidenten hebben niet met elkaar te maken. De leiding van de politie Noord-Holland heeft een 40-jarige medewerker uit IJmond ontslagen. Hij wordt verdacht van ernstig plichtsverzuim. Waar dat om gaat is niet duidelijk. De man werkte in een basisteam, dat is de geüniformeerde politiedienst die op straat werkt.

Januari 2021

Het team Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) kreeg in januari 2021 opdracht een onderzoek in te stellen. Uit het disciplinaire onderzoek blijkt dat de medewerker zich schuldig heeft gemaakt aan ernstig plichtsverzuim.

Na bestudering van de feiten en omstandigheden bleek volgens de korpsleiding dat de aard en ernst van de gedragingen zodanig waren dat er volgens de politie maar één sanctie op kan volgen en dat is onvoorwaardelijk strafontslag.

Politiesystemen

Twee medewerkers van de politie Oost-Nederland zijn ook ontslagen vanwege zeer ernstig plichtsverzuim. De twee hebben de politiesystemen geraadpleegd voor privédoeleinden, aldus de politie.

Verder heeft één van de twee medewerkers in privétijd gebruik gemaakt van de politiehuisstijl, mogelijk heeft hij zijn politieuniform misbruikt.

De twee waren al buiten functie gesteld. Het team VIK (Veiligheid Integriteit en Klachten) deed toen onderzoek. De resultaten daarvan zijn nu voor de politieleiding aanleiding om de twee te ontslaan.