Politiemensen willen stoerder zijn

Een probleem van de hedendaagse politie is het ontbreken van voldoende gezag. Waar voorheen de jeugd vol ontzag de diender uit de weg ging is tegenwoordig een agent voorwerp van spot of agressie. De wens van politiemensen voor een ‘stoerdere’ outfit moet dan ook in dat licht worden gezien. Daarom moet nu de baret in plaats van de pet.

Uit een onderzoek van de politiebond ACP blijkt dat politiepersoneel vindt dat de ‘saaie’ kleding die nu op straat gedragen wordt onvoldoende gezag en autoriteit naar het publiek uitstraalt.

Politiemensen willen: baret, geen gepoetste schoenen maar halfhoge boots en worker pants. Zoiets als de ME of een stadsmarinier maar dan echt als politie, een stadscommando. En de riem (foto) zou die ook stoerder moeten?

De bewapening hoeft vooralsnog niet aangepast aan stoerdere eisen, althans dat blijkt niet uit het onderzoek.

De ACP werkt nu aan een concreet eisenpakket voor het tenue. Maar het is allemaal nog niet zover. De baret is nog niet ontworpen. 

Het is dus te hopen dat de capaciteit voortvarend en doortastend – stoer – in te grijpen niet alleen met de outfit samenhangt, maar ook tussen de oren van de agenten zit. Laat de leidinggevenden zich vooral ook het hoofd breken over hoe de agenten zelf stoerder zouden kunnen zijn, als dat tenminste niet leidt tot cursussen en studiedagen empowerment.

Of zouden ze zich echt alleen stoerder voelen als ze de juiste boots aantrekken? Hoe hou je de reljeugd af van het “baretje tikken”?