‘Politiesoftware gebruikt bij hack naaktfoto’s’

Bij de diefstal van naaktfoto's van Amerikaanse beroemdheden is mogelijk politiesoftware gebruikt. Een deel van de foto's is waarschijnlijk van de opslagdienst iCloud van Apple gehaald, maar de hackers maakten mogelijk ook gebruik van een programma van de politie waarmee criminelen op iPhones van criminelen kunnen kijken.

Techblad Wired meldt hoe hackers op een forum bespraken hoe de software, met de naam Elcomsoft Phone Password Breaker (EPPB), gebruikt kon worden om de backups van de telefoons op iCloud in te kunnen zien. De hackers hadden ook het programma iBrute, waarmee wachtwoorden van iCloud gekraakt kunnen worden, nodig, maar daarmee kan normaal gesproken alleen toegang worden verkregen tot de 'normale' opslagruimte in iCloud. Met de politiesoftware kon de hele backup van de telefoon worden ingezien.

'Gebruik het script (iBrute, red.) om haar wachtwoord te kraken… gebruik EPPB om de backup te downloaden', schreef een van de hackers op het forum. 'Post je buit hier ;-).'

Kate Upton kreeg waarschijnlijk nepmails

Waarschijnlijk is deze methode niet de enige manier waarmee naaktfoto's zijn gestolen. Kate Upton is mogelijk slachtoffer geworden van phishing. De hackers hebben haar dan een mail gestuurd die afkomstig lijkt van iCloud, met de vraag of ze haar inloggegevens wil opgeven. Die worden daarop verstuurd naar de hackers. Mogelijk is daarna alsnog EPPB gebruikt om de hele backup van haar telefoon te verkrijgen.

De software wordt normaal gesproken gebruikt door politiediensten. Het kost 400 euro, maar er zijn illegale kopieën op internet waarmee het gratis te krijgen is.

FBI bekijkt de zaak

Afgelopen week werd bekend dat er honderden foto's van Amerikaanse beroemdheden zijn gestolen. Ze werden verkocht via het forum 4Chan. De actrice Jennifer Lawrence (foto), bekend van The Hunger Games, is een van de slachtoffers van de hack. Ze heeft op een onderzoek aangedrongen. De FBI heeft gezegd dat het de zaak gaat bekijken. Mogelijk zijn ook foto's van Scarlett Johansson, Hillary Duff en Kim Kardasian gestolen.