Politietop wil geen spijkermatten aanschaffen (VIDEO)

Agenten willen bij achtervolgingen spijkermatten inzetten om vluchtende criminelen in snelle auto’s tot stoppen te dwingen. De leiding van de politie weigert de matten aan te schaffen. Aldus het Algemeen Dagblad.

180 kilometer per uur

Als een vluchtauto over een spijkermat (Stopstick is het bekendste merk) rijdt lopen de banden langzaam leeg en verliest de auto zijn snelheid. Agenten zeggen tegen het AD dat dit soort matten effectief zijn tegen criminelen die in voertuigen rijden die harden gaan dan 180 kilometer per uur, zoals een Audi RS4. Een jaar lang heeft de Nationale Politie geëxperimenteerd met spijkermatten in 144 politieauto’s. Ze zijn zeker twaalf keer ingezet. Vorige maand besloot de politietop om de spijkermat niet landelijk in te voeren.

Frustratie

Politiemensen zeggen in het AD dat ‘onbegrijpelijk’ te vinden. Een doorsnee politieauto haalt maximaal 180 kilometer per uur terwijl criminelen vaker in zeer snelle auto’s rijden. Politievakbonden NPB en ANPV delen de frustratie van agenten hierover. Ze wijzen erop dat in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de politie al jaren stopsticks inzet.

Alle voertuigen uitrusten met spijkermatten zou ruim 1,1 miljoen euro kosten. Daar komen kosten voor training van agenten nog bij.

https://youtu.be/U43MqplPKU8