Pond semtex afgeleverd met pakketservice

Dinsdag staan twee broers voor de rechtbank van Amsterdam op verdenking van het invoeren van een pond semtex vanaf een website op het dark web. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de twee in Amsterdam voorbereidingshandelingen troffen voor een misdrijf.

Pro forma

Volgens AT5 gaat het om de broers Ali (22) en Yusuf (19) A. die de explosieve stof bij hun thuis in Amersfoort wilden laten bezorgen. Morgen is er een pro forma-zitting waar de rechtbank moet besluiten over de voorlopige hechtenis van Ali A. – broer Youssef is na enkele maanden hechtenis op vrije voeten gesteld.

Undercoveroperatie

De verdachten zouden de semtex en drie ontstekers in september vorig jaar hebben gekocht bij een Amerikaanse aanbieder. De bedoeling was dat de semtex met een pakketbezorgdienst afgeleverd zou worden in Amersfoort. De FBI had de deal echter in de gaten en tipte de Nederlandse politie. De Amerikaanse dienst zette vervolgens een undercoveroperatie in werking waarbij nep-semtex naar de woning in Amersfoort werd gestuurd. Bij aflevering volgde de arrestatie. In het huis van Ali A. lagen volgens het OM ook een vuurwapen en geld.

Onderzoek naar onder meer de bestemming voor het explosief is nog in volle gang. De advocaat van Ali A. sluit niet uit dat de jongens zijn uitgelokt door de FBI, doordat de dienst zelf achter de aanbiedingswebsite zat.

Semtex is een merknaam voor een kneedbaar explosief dat een mengsel van PETN en RDX bevat.