Pool met 125 bollen meth op Schiphol

Zondag is op Schiphol een 30-jarige Pool aangehouden die een vliegtuig naar Japan wilde nemen met 125 bollen methamfetamine in zijn maag. Methamfetamine, ook wel crystal meth of meth is een zeer verslavende drug met een korte werking, te vergelijken met crack cocaïne. Het is voor het eerst dat er meth op Schiphol wordt onderschept. In de Verenigde Staten, Australië en Japan wordt veel meth of ice gebruikt. In Nederland is gebruik van methamfetamine te verwaarlozen, in Nederland wordt wel speed, amfetamine gebruikt. Het is zeer opmerkelijk dat nu meth op Schiphol is gepakt.

 

Doorgaans wordt meth geproduceerd in Noord-Amerika of Australië, dichtbij de afzetmarkt, hoewel de laatste jaren de smokkel van meth vanuit Mexico naar de VS toeneemt.

De vraag is waar de meth die de Pool bij zich had vandaan komt. Mogelijk was de Pool op doorreis.

Vorig jaar is een criminele organiatie van Nederlanders berecht die op wereldschaal handelde in de belangrijkste grondstof voor meth-productie: pseudo-efedrine. De Nederlanders importeerden de efedrine naar Australië.

Vrije handel in efedrine is verboden. Maar omdat de grondstof op de zwarte markt zeer waardevol is staan landen als India, Pakistan en China de productie soms toch oogluikend toe.

De groep Nederlanders had onder meer contacten in Congo, waar president Joseph Kabila persoonlijk met hen onderhandelde.

De aanhouding is gedaan door het Schipholteam een samenwerking tussen Koninklijke Marechaussee en Douane die zich richt op drugssmokkel op in-en uitgaande vluchten op de luchthaven.