‘Pool overleed na nekklem politie’

Een Poolse man is in 2014 overleden nadat de politie hem in een nekklem had genomen. Uit onderzoek van de Rijksrecherche blijkt dat de nekklem niet de directe oorzaak was van de dood van de man, maar het zou wel het laatste tikje hebben kunnen gegeven.

Dat stelde advocaat Paul Saris in de rechtbank, waar hij een man bijstaat die bij de zaak betrokken was. Het OM verdenkt deze man van moord of doodslag, meldt het Eindhovens Dagblad. Volgens justitie is er geen verband tussen de nekklem en de dood van de Pool, maar Saris stelt dat de twee met elkaar te maken hebben.

Mishandeld

De man is een eigenaar van een chalet in Meijel, tussen Eindhoven en Venlo, waar twee Polen in november 2014 naartoe gingen. Ze werden daar zwaar mishandeld. De verdachte zette één van de slachtoffers af bij het ziekenhuis in Geldrop. Maar de man zwierf daar wat rond, en agenten dachten dat hij onder invloed was van drank of drugs.

De agenten wilden hem inrekenen, maar dat lukte niet omdat de Pool een boom vasthield. Daarop is de nekklem toegepast. De agent zou de man direct hebben voelen verslappen, en de hartslag van de Pool viel weg. Daarop hebben de agenten de man direct naar het ziekenhuis gebracht.

‘Lichte’ nekklem

Saris wil dat zijn cliënt vrijkomt, omdat er niets op wijst dat hij iets met de mishandeling te maken heeft. Hij wijst bovendien op de nekklem. Maar volgens het OM was het enkel een ‘lichte’ nekklem, om te zorgen dat de man het boompje losliet.

De rechter bepaalde dat de verdachte voorlopig nog vast blijft.