Pools drugsonderzoek: invallen en arrestaties in Nederland

Vorige week woensdag blijkt de politie invallen te hebben gedaan in een groot onderzoek van de Poolse politie naar internationale drugshandel. Ruim 150 Nederlandse politiemensen vielen panden binnen in Noord- en Zuid-Holland: acht woningen en drie bedrijfspanden. Hierbij werden geld en goederen in beslag genomen en zes verdachten aangehouden.

Koggenland

In de Noord-Hollandse gemeenten Koggenland, Stede Broec, Hollands Kroon en Hoorn doorzocht de politie zeven woningen en drie bedrijfspanden. Vier mannen – van 50, 41, 33 en 33 jaar – werden aangehouden. Ook in Rotterdam werd een woning doorzocht, waarbij een 34-jarige man en een 31-jarige vrouw werden aangehouden.

Overgeleverd aan Polen?

Tijdens de doorzoekingen zijn onder meer twee wapens in beslag genomen, soft- en harddrugs, duizenden euro’s aan cash en cryptovaluta, onderdelen van een drugslab en digitale gegevensdragers. Verder werden in een van de bedrijfspanden pallets aangetroffen met 360.000 illegale sigaretten, bestemd voor internationale handel. Deze zijn in beslag genomen en de Douane heeft een naheffing en een boete opgelegd.

De verdachten zijn inmiddels voorgeleid en zitten nog vast. De rechtbank zal later beslissen of zij worden overgeleverd aan Polen om daar te worden vervolgd voor internationale drugshandel, witwassen en deelneming aan een criminele organisatie.

In verband met dit onderzoek werden eerder al in diverse landen 23 aanhoudingen verricht en grote hoeveelheden drugs in beslag genomen. Om wat voor drugs het gaat heeft de politie niet gemeld.