‘Poolse arrestant overleed na nekklem’

Een Pool is in november 2014 in het Geldropse ziekenhuis overleden na toepassing  van een nekklem door een Geldropse agent, aldus het Eindhovens Dagblad. Hij raakte na de nekklem in een fatale coma, maar was al zwaar gewond.

Causaal verband

De 32-jarige Pool was al door een mishandeling ernstig gewond geraakt. Hij overleed volgens een onderzoek van de Rijksrecherche niet direct door de nekklem, maar die kan het de man na zijn zware mishandeling wel het tikje hebben gegeven dat hem ‘re-animatie-behoeftig’ maakte. Advocaat Paul Saris haalde dit rapport gisteren aan in de rechtbank in de zaak van zijn client die volgens het OM medepleger van moord of doodslag is van het slachtoffer. Het OM ziet geen causaal verband tussen de greep en de coma, maar volgens Saris kan het een niet losstaan van het ander.

Boompje

Wat er precies voorviel op de bewuste avond is niet helder. Twee Polen zijn zwaar mishandeld in  een chaletje in Meijel.Of ze daar uit vrije wil zijn heengegaan is de vraag. De 44-jarige eigenaar van het chalet staat terecht. Hij bracht één van de twee Polen naar het Geldropse ziekenhuis. Deze doolde daar bijna twee uur rond. Twee agenten dachten wilden hem aanhouden dat lukte niet want de man hield een boompje vast en een agent ‘legde daarop een nekklem aan’, aldus het rapport. Hij voelde de man meteen verslappen. Hij is meteen het ziekenhuis ingebracht. De tweede Pool is inmiddels weer in Polen, de advocaat wil hem horen.