Voortvluchtige Pool gepakt in Amsterdam

Het Team Executie Strafvonnissen (TES) heeft op verzoek van de Poolse autoriteiten een 46-jarige Poolse drugssmokkelaar opgespoord. Na uitgebreid onderzoek werd de man woensdag 30 januari in samenwerking met de Landelijke Eenheid van de politie (voormalig KLPD) in Amsterdam aangehouden. De Pool was eerder veroordeeld voor de invoer van 350 kilo cocaïne in de haven van Hamburg.

De Poolse man was al sinds 1998 voortvluchtig. Hij werd gezocht vanwege een veroordeling en meerdere verdenkingen, waaronder leiding geven aan een criminele organisatie en smokkel van honderden kilo’s coke.

In 1992 werd hij voor het eerst veroordeeld in Duitsland tot 10 jaar gevangenisstraf voor de invoer van 350 kilo cocaïne in de haven van Hamburg. Tijdens het uitzitten van zijn straf in Duitsland werd de veroordeling overgenomen door Polen en werd hij overgeleverd. Hij verdween spoorloos, nadat hij niet terugkeerde van verlof.

In Polen wordt hij, naast de veroordeling waarvoor hij nog 7 jaar gevangenisstraf te gaan heeft, ook in staat van beschuldiging gesteld van onder andere internationale drugssmokkel.

Uit onderzoek van TES en de Poolse politie bleek dat de man zich al langer in Nederland bevond. Bij zijn arrestatie was hij in het bezit van meerdere valse identiteitsbewijzen.