Poolse verdachte moord De Vries uitgeleverd aan Nederland

De Poolse man die op verzoek van justitie werd aangehouden in zijn land, verdacht van betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries, is overgeleverd aan Nederland. Hij zal nog niet verschijnen in de pro forma-zitting die in deze zaak vandaag op de rol staat.

Door Joost van der Wegen

Aangekomen

De 30-jarige verdachte Pool werd op 26 september aangehouden door de Poolse politie, op verzoek van Nederland. Hij is woensdagavond aangekomen op Schiphol. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdagochtend.

Hij wordt vrijdag 14 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam. De verdachte zit in beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Verdacht

De man wordt ervan verdacht te hebben geholpen bij de voorbereiding van de aanslag. Hem wordt medeplichtigheid aan moord met terroristisch oogmerk ten laste gelegd.

De verdachte zou destijds in Rotterdam woonachtig zijn geweest.

Zitting

Vandaag is de eerste voorbereidende (pro forma) rechtszitting in het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de aanslag op De Vries. De nu overgeleverde man verschijnt nog niet op deze zitting, aldus het OM.

Drie andere verdachten zijn donderdagmiddag wel gedaagd bij de rechtbank in Amsterdam. Het gaat om de 27-jarige Poolse Krystian M, die vermoedelijk de schutter en de chauffeur bij de aanslag heeft aangestuurd.

Op de pro forma zitting staan ook twee Nederlandse verdachten van 26 en 27 jaar terecht. Zij werden afgelopen zomer in Spanje en Curaçao opgepakt wegens betrokkenheid bij de aanslag.

Zij worden onder andere verdacht van het medeplegen van moord met terroristisch oogmerk.

Onderzoek

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in Amsterdam. Negen dagen later overleed hij.

De vermoedelijke uitvoerders van de moordaanslag, de schutter en chauffeur, staan in een aparte rechtszaak terecht. Delano G. (22) en de Pool Kamil E. (36) werden op 6 juli 2021 opgepakt en staan in de strafzaak Iraklia terecht bij de rechtbank in Amsterdam.

Op 11 juli 2022 heropende de rechtbank de behandeling van de zaak, omdat er verklaringen van een nieuwe beschermde getuige door het Openbaar Ministerie werden ingebracht. Daarom werd de geplande uitspraak na een levenslange eis van justitie uitgesteld.