Poolse zwerver vernederd door politie

Een Poolse zwerver is in 2009 ernstig vernederd door een ex-hoofdagent van de politie. De rechtbank in Rotterdam heeft de man daarom woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. De inmiddels ontslagen agent heeft samen met een collega de zwerver mee naar een afgelegen plek genomen, de bosjes ingegaan, met een vuurwapen bedreigd en de zwerver kreeg een schep om naar eigen zeggen zijn eigen graf te graven.

De Rotterdamse rechtbank noemde de situatie verbijsterend, onterend en in strijd met de waarden en normen die Nederlandse politie hoog in het vaandel heeft. De Poolse man heeft doodsangsten uitgestaan en dacht dat hij zijn eigen graf moest graven en ter plekke zou worden doodgeschoten, aldus de rechtbank.

In augustus 2009 kwam er een melding binnen bij de politie over een overlastgevende Poolse zwerver in Bleiswijk. De verdachte, toentertijd hoofdagent, ging samen met een collega op de melding af. Onderweg zei hij al tegen zijn collega: ‘We zetten hem wel ergens af, dan is de overlast over, we gooien hem er over de A12 wel uit.’ En even later: ‘Ik zet hem er bij Moerkapelle wel af.’

Aangekomen in Moerkapelle hebben ze de zwerver bij een verlaten weggetje mee de bosjes ingenomen. Daar richtte de verdachte hoofdagent zijn wapen op het slachtoffer en zei dat ze hem nooit meer wilden zien. Uit verklaringen van het slachtoffer en de collega van de verdachte is ook gebleken dat de zwerver een schep in zijn hand kreeg gedrukt met de woorden ‘scheppen’ of ‘graven’. Het slachtoffer was doodsbang en dacht dat hij zijn eigen graf moest graven.

De hoofdagent is ontslagen door de politie. De rechtbank achtte ontvoering, bedreiging met vuurwapen en misbruik van het gezag bewezen en legde de man een celstraf van zes maanden op, waarvan de helft voorwaardelijk.

Lees hier de gehele uitspraak van de rechtbank.