Alle portiers onder cameratoezicht

Alle cafés en discotheken in Gent (B) die een portier aan de deur zetten zullen een camera moeten installeren die alle doen en laten van de portier registreert. De stad Gent wil zo discriminatie aan de toegangsdeur tegengaan. Buitenwippers zelf en de horeca-uitbaters zijn niet enthousiast. Wethouder Guy Reynebeau (SP.A) zegt dat aangifte doen en een convenant met de horeca-gelegenheden niet hebben geholpen tegen discriminatie aan de deur. ‘Daarom gingen we op zoek naar een andere manier om discriminatie te bestrijden.’

De Gentse gemeenteraad moet deze week besluiten over een politieverordening dat een camera verplicht stelt. De beelden zouden een maand lang meten worden beswaard en ter beschikking van de politie komen als die daar om vraagt.

Verder staat in het voorstel dat portiers verslag moeten doen van alle incidenten die zich op een avond aan de deur voordoen.

Reynebeau: ‘Dat kan nuttig zijn bij discussies achteraf. Staat bijvoorbeeld in zo’n melding dat de portier tussen 2 en 2.15 uur iedereen heeft moeten weigeren omdat er al te veel volk binnen was, dan moet achteraf niemand komen klagen dat hij op dat moment niet binnen mocht.

Sommige zaken zouden er de voordelen van inzien.

Portiers zijn niet overtuigd. ‘Die beelden zullen meer tegen de portiers worden gebruikt dan voor hun bescherming’, vreest Erik Baert van beveiligingsbedrijf Blade Security, dat portiers levert voor een vijftal cafés.

‘Als een portier zich verdedigt tegen een aanval, worden de beelden nadien tegen hem gebruikt in de rechtbank. Bovendien wordt beveiliging voor de cafébazen stilaan onbetaalbaar. Ik moet nu al 85 euro rekenen voor een uurtje. Reken daar nog maar de kosten voor een camera met bijbehorende installatie bij. Steeds minder cafébazen kunnen dat betalen, waardoor het in straten zoals de Overpoort steeds onveiliger wordt’, aldus Baert.

Een cafébaas: ‘Het is ridicuul dat we verplicht worden zelf camera’s te installeren aan onze deur, terwijl we al jaren vragen aan de politie om camera’s in de Overpoort te hangen. Voor die algemene camera’s is er geen geld. Maar wij moeten wel 2.000 euro ophoesten voor een camerasysteem.’

Zie Het Nieuwsblad.