Portugal klaagt 89 Hells Angels aan na restaurantaanval bij Lissabon

De Portugese autoriteiten klagen 89 Hells Angels aan voor hun betrokkenheid bij georganiseerde misdaad, poging tot moord, overval en drugssmokkel. Volgens de openbare aanklager pleegden een twintigtal Hells Angels in maart 2018 gewapend met stokken, ijzeren staven en messen in een restaurant vlakbij Lissabon een aanval op leden van Red And Gold Family, die banden zouden hebben met motorclub Bandidos.

Machtsstrijd

De Hells Angels raakten tijdens de aanval op restaurant Mesa do Prior in het plaatsje Prior Velho slaags met leden van Red And Gold Family. Die zouden gelieerd zijn aan de Bandidos, de aartsvijanden van de Hells Angels. De Hells Angels probeerden er vier mensen te vermoorden. Aan de kant van Red & Gold vielen zes gewonden waaronder drie Duitsers en drie Portugezen. Het restaurant werd tijdens de aanval compleet vernield. De aanval vond plaats vanwege de onderlinge machtsstrijd over illegale wapen- en drugshandel.

Belgische Hells Angel

De aanklachten zijn het resultaat van een langdurig onderzoek waarbij al tientallen Hells Angels in Portugal en in het buitenland werden gearresteerd. In juni werd een Belgische Hells Angel opgepakt in de Algarve wegens zijn vermoedelijke betrokkenheid bij de aanval op het restaurant. Hij wordt verdacht van poging tot moord. Van de 89 verdachten zitten er 37 in voorarrest, vijf zitten thuis met een enkelband en twee van hen zitten vast in Duitsland, waar ze wachten op uitlevering naar Portugal. De bikers worden ook aangeklaagd voor afpersing en illegaal wapenbezit.

Mário Machado

Eén van de drie gewonde Duitsers was een leider van de Bandidos in Duitsland. Eén van de Portugezen was Nuno Cardoso, de rechterhand van Mário Machado (42) die wordt beschouwd als de meest invloedrijke extreemrechtse activist in Portugal. Machado zou het hoofddoelwit van de Hells Angels-aanval op de rivaliserende Red & Gold-groep zijn geweest, maar wist te ontkomen.

Leider extreemrechtse hooligans

Mário Machado is de leider van de nationalistische Nova Ordem Social-beweging die banden zou hebben met de Bandidos. Hij is tevens de voormalige oprichter en leider van neonazigroep Frente Nacional en ex-leider van Groep 1143, dat bestond uit extreemrechtse hooligans van Juventude Leonina, de harde kern van voetbalclub Sporting Portugal. Machado kwam in 2017 vrij na tien jaar celstraf vanwege rassendiscriminatie, afpersing, illegaal wapenbezit en diefstal.