Powerflush: de codes van de “moordclub”?

Ali A., Jesse R. en Dino S. en nog wat anderen vormden een criminele organisatie die was gericht op moorden. Zo kijkt het Openbaar Ministerie er tegenaan. Dino Soerel aan de top als de Commissaris, Ali “Chemie” A. en Fred R. als de makelaars. Onder meer Jesse R. en Peter la S. om het vuile werk op te knappen. En Willem Holleeder als een spookbeeld wiens naam steeds valt maar verder geen verdachte is. Honderden dossiermappen met akelige details. Het OM vindt het simpel.

Donderdag legde het Openbaar Ministerie met een urenlang betoog uit dat er nog wel genoeg bewijs is om Ali A. nog langer te laten vastzitten voor die criminele organisatie. De vier officieren reageerden op een eerder gehouden 75-pagina’s lang pleidooi van Nico Meijering.

Het ging alleen om de voorlopige hechtenis maar het leek al wel op requisitoir en pleidooi. Alles werd van stal gehaald. Het OM somde urenlang de belastende feiten op.

Ali en Jesse communiceerden via codes. Ali had meerdere gsm-toestellen, callmaxers en semafoons. Er was geheimtaal, er was een safe house met wat wapens en kogelwerende vesten.

En er waren woorden gevonden in computers. Woorden zoals powerflush, super movil en mucho saber. Wie goed oplet ziet steeds 10 letters, de woorden zijn de sleutels voor door te geven telefoonnummers. Met één van die semafoons werd na de moord op Houtman 123456 doorgegeven. Verdacht misschien, maar ja.

De leden van de club hielpen elkaar alsof er afspraken waren. Wie in de gevangenis belandde en zijn kaken op elkaar kon rekenen op financiële steun voor zichzelf en zijn naasten. Zoals Fred R. Advocatenrekening van 130.000? Geen probleem.

Alleen: met dit soort verdachte feiten opnoemen kom je niet uit bij een ciminele organisatie van moordenaars. En het feit dat de verdachten erover zwijgen als het graf maakt van hen geen killers, hoe onbeleefd dat zwijgen ook is.

Daar beginnen de problemen voor het OM, want de kroongetuige Peter la S. moet al die verdachte codes en gedragingen in verband brengen met moorden. Want wie steeds één-op-één telefoneert hoeft zijn telecommunicatie niet te versluieren omdat hij aan het moorden is. Wat dacht u van de logistiek rond een heroïnelijn uit Turkije?

Peter la S. zegt dat het om moorden ging, is het argument. Maar ja, Peter.

De betrouwbaarheid en consistentie van Peter la S. is al veel in twijfel getrokken. Het is ook gebleken dat La S. en de anonieme bedreigde getuige Q5 niet spreken over dezelfde club Baja in Rotterdam waar moordopdrachten zouden zijn beraamd en uitgedeeld.

Dat is waar, zei officier van justitie Betty Wind vandaag, het zijn verschillende horeca-gelegenheden. Maar de verklaringen liggen wel in ‘elkaars verlengde’. Wat daarmee ook bedoeld zij, mooi rond bewijs die de verdachte gedragingen van het stel verheft tot een moordenaarsclub is anders.

Vandaag is Nico Meijering begonnen aan weer een antwoord op het OM. Let op: het gaat alleen nog maar om de voorlopige hechtenis van Ali A., die nu meer dan drie jaar in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught verblijft.

Meijering begon vandaag aan een pleidooi van iets van 400 pagina’s. Maandag maakt hij dat af.

Lees ook:

‘Getuige praat Peter la S. na over de Baja’

Nachtclub hoofdrol in moordzaak

Fred Teeven en de bescherming van Thomas van der Bijl