Preventief fouilleren: zes automatische wapens

Na een ‘preventieffouilleeractie’ in het centrum van Rotterdam heeft de politie woensdag rond 21.30 bij twee mannen zes automatische vuurwapens aangetroffen. Dat heeft de politie in verband met het onderzoek pas zaterdag bekend gemaakt.

Witwassen

De mannen zijn aangehouden op verdenking van witwassen. Bij het vervolgonderzoek troffen agenten bijna 183.000 euro contant geld en de zes automatische vuurwapens aan.

De auto was de agenten opgevallen, aldus de politie, ‘vanwege hun rijgedrag’. Toen agenten de wagen staande hielden en controleerden, bleken de mannen opvallend veel telefoons bij zich te hebben en gaven ze onlogische verklaringen. Het ging om een Rotterdammer (28) en een man uit Breda (22). Ze werden aangehouden op verdenking van witwassen, hoewel er op dat moment nog geen geld was aangetroffen. Hun auto werd in beslag genomen.

Scheepvaartkwartier

De politie zette het onderzoek direct voort, en kwam daarbij uit bij een pand in het Scheepvaartkwartier. Bij een doorzoeking van dat appartement onder leiding van een rechter-commissaris vonden agenten een tas vol bankbiljetten: 182.700 euro. Daarnaast namen ze twee geldtelmachines, diverse dure horloges en tientallen telefoons in beslag. Het onderzoek leidde de agenten daarna naar een auto bij het pand. In de achterbak vonden ze naast een tas met sportkleren een tas met daarin de zes automatische wapens en verschillende patroonhouders. Ook die auto werd in beslag genomen.

Arrestatieteam

Ondersteund door collega’s van de Landelijke Eenheid en de politie in Breda gingen de Rotterdamse agenten vervolgens naar de woning van de verdachte in Breda. Omdat daar mogelijk ook wapens zouden liggen, betrad een arrestatieteam de woning. Bij de doorzoeking werden veel dure spullen gezien, maar geen vuurwapen gevonden.

De recherche zet het onderzoek voort. Maandag zal het Openbaar Ministerie de verdachten voorgeleiden bij de rechter-commissaris.