Priestermoorden in Mexico

Gisteren is in Mexico langs een snelweg het lichaam gevonden van priester Jose Alfredo Lopez Guillen (foto). Hij was met enkele kogels doodgeschoten. Het lichaam was in een deken gewikkeld. Guillen was enkele dagen eerder ontvoerd. Guillen is al de derde priester die in een tijdspanne van een week in Mexico is vermoord. 

De 43-jarige Guillen werkte in het dorpje Janamuato, in de staat Michoacán, een van de gevaarlijkste gebieden van Mexico. Op de dag van zijn ontvoering werden in de staat Veracruz de lichamen gevonden van twee andere priesters. Ook zij waren doodgeschoten.

Onduidelijk

De redenen voor de priestermoorden zijn niet bekend. Sommigen denken dat zij het slachtoffer zijn geworden van ordinaire berovingen (een deel van de bezittingen van de drie slachtoffers is verdwenen). Anderen denken dat de priesters doodgeschoten zijn door drugsbendes. Katholieke gelovigen in Mexico wijzen ook op de groeiende spanning tussen de regering van president Enrique Pena Nieto en de katholieke kerk. Nieto bereidt een wet voor die het homohuwelijk toe staat in Mexico, tot grote frustratie van de katholieke bisschoppen. Sinds Nieto in 2012 aantrad als president zijn er al vijftien priesters om het leven gebracht.