‘Prijs wietstekken flink opgedreven’

De prijs van wietstekken is de afgelopen maanden flink opgelopen. Dat meldt De Telegraaf op basis van telefoontaps van de politie. De Brabantse politie probeert een nieuwe tactiek uit om de wietteelt aan te pakken, namelijk het oprollen van stekkerijen. En dat lijkt enig succes te hebben.

Normaal gesproken kost een stekje ongeveer 1,50 euro. Maar de laatste maanden is de prijs in Brabant opgelopen naar ruim 7 euro per stekje.

Geen “baby’s” meer

De Telegraaf schrijft over gesprekken tussen wietkwekers, die ongerust naar elkaar bellen omdat ze geen “baby’s”, zoals ze de stekjes noemen, meer hebben. De kwekers hopen bij medekwekers nog wat plantjes op de kop te kunnen tikken.

De afgelopen jaren had de politie steeds dezelfde tactiek: zo veel mogelijk kwekerijen oprollen. Maar dat leek niet te helpen, de kwekers pasten zich aan en gingen in plaats van een aantal grote meer kleinere kwekerijen runnen om het risico te spreiden.

Duizenden stekjes

De nieuwe strategie is om het fundament onder de kweek weg te slaan. Eerder werd het al verboden om spullen voor grootschalige wietkweek te verkopen. De politie probeert door zich te richten op de stekkerijen in plaats van de kwekerijen, nog een flinke tik uit te delen.

Sinds februari zijn er 23 stekkerijen in Brabant opgerold. Daarin staan vaak duizenden stekjes, waar soms meer dan tweehonderd kwekerijen mee bevoorraad kunnen worden. Dat is de reden waarom de prijs van de stekjes zo rap is opgelopen.

Uitwijken naar België

De nieuwe strategie lijkt dus effectief, maar het is maar de vraag hoe lang dat duurt. De criminelen zullen iets nieuws verzinnen om de politie opnieuw te slim af te zijn. Zo zien we nu al dat kwekers naar België uitwijken, waar de kwekers minder hard worden aangepakt.