Primeur: cocaplantage in Mexico

In Mexico hebben leger en politie deze week een cocaplantage met 1.639 planten ontdekt. Volgens media in Mexico is het voor het eerst dat er in dat land cocaplanten zijn aangetroffen. Cocabladeren vormen de grondstof voor cocaïne en wordt vrijwel uitsluitend geteeld in de Andes-landen van Zuid-Amerika. De nu ontdekte plantage stond in het grensgebied met Guatemala in de deelstaat Chiapas. Er wordt onderzocht welke groepering achter het project zit.

Door @Wim van de Pol

In Mexico wordt dit gezien als een eerste stap van Mexicaanse criminelen omdat zich onafhankelijk te maken van Zuid-Amerikaanse producenten van coca. Mogelijk gaat het om een experiment, zeggen Mexicaanse bronnen. Volgens een generaal van de Mexicaanse landmacht is dit de eerste keer dat coca in Mexico wordt gevonden. Dat bevestigde de VN-organisatie die zich bezighoudt met drugsbestrijding tegenover Associated Press. Er zijn in Mexico wel laboratoria ontdekt waar pasta básica, een halffabrikaat van cocaïne werd verwerkt. In de Andes-landen is kauwen van coca-bladeren aan de Indiaanse cultuur verbonden, in Midden-Amerikaanse landen is dat niet het geval.

Dollars

Mexicaanse drugskartels kregen in de jaren tachtig door Colombiaanse kartels betaald in cocaïne als ze hielpen met het vervoer van de drug naar de Verenigde Staten. In de jaren negentig lieten ze zich in dollars betalen door het Cali-kartel en nadat met hulp van de Amerikaanse autoriteiten de Colombiaanse organisaties versplinterden kregen de Mexicaanse kartels steeds meer grip op de handel in Zuid-Amerika. Het Sinaloa-kartel en Los Zetas werken in Peru en Colombia en breiden uit naar Europa. 

Indonesië

Tot de jaren twintig van de vorige eeuw, toen cocaïne nog niet verboden was, lieten Nederlandse en Duitse bedrijven coca verbouwen in Indonesië, toen een Nederlandse kolonie. Daarna verdween de grootschalige teelt van coca uit Azië. In de jaren tachtig kwam de grootschalige teelt voor cocaïne weer op in Colombia. Momenteel is Peru de grootste producent van cocablaadjes en van cocaïne. Coca groeit in tropische klimaatzones op hoogtes tussen de 500 en 1.200 meter, grofweg de zone waar ook koffiestruiken groeien. De regio in Chiapas waar de cocastruiken werden gevonden geldt als koffiegebied.