Privédetectives krijgen info camera’s boven de weg

Als de politie geen tijd heeft om achter een gestolen auto aan te gaan, moeten privédetectives de achtervolging in gaan zetten. Als een gestolen auto door een camera boven de weg wordt geregistreerd, krijgen particuliere detectives de gegevens om er achteraan te gaan.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad woensdag. Dit najaar start een proef in Oost-Nederland. Als privédetectives de auto opsporen, mogen zij alleen volgen waar de auto naartoe gaat. Agenten moeten de aanhouding verrichten.

Steeds minder auto’s teruggevonden

Het percentage gestolen auto’s dat wordt teruggevonden loopt al decennia terug, blijkt uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. In 1995 werd nog ruim 71 procent van de gestolen auto’s teruggevonden, in 2005 was dat nog ruim 61 procent, vorig jaar was het percentage al teruggelopen naar nog geen 40 procent.

‘Politie moet boeven vangen’

De directeur van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit Titus Visser is dan ook tevreden met het plan, zegt hij in de krant. Hoewel hij liever zou zien dat er altijd een agent op af kan, stelt hij dat dat niet altijd mogelijk is.

Pieter van Vollenhoven is als voorzitter van de stichting Maatschappij en Veiligheid kritisch. Hij vindt dat ‘boeven vangen een taak is van de politie’. ‘Schakel je daarvoor particulieren in, dan verlies je de regie.’