Privévliegveld in Marokko voor drugssmokkel

In een plaatsje vlakbij de Marokkaanse stad Nador is een privévliegveld ontdekt dat werd gebruikt voor de drugshandel. Vanaf het vliegveld werden tonnen drugs naar onder andere Nederland, België en Spanje gevlogen. Er is een verdachte opgepakt van wie het vliegveld zou zijn.

Hij zou de leiding hebben over dertien internationale netwerken die ook in Nederland actief waren. De verdachte waste de opbrengsten wit door te investeren in vastgoed in Casablanca en Nador. Deze panden en grond zijn in beslag genomen. Er wordt onderzocht of er ook in Nederland en andere Europese landen is geïnvesteerd in onroerend goed.

De inwoners van het dorpje waar de luchthaven bij lag, kregen betaald om te zwijgen over de vliegtuigen die bij hun dorp landden. De vluchten vonden voornamelijk in de nacht plaats, er waren felle lampen langs de landingsbaan geplaatst om aan te geven waar geland moest worden.

Het onderzoek was een samenwerking tussen Interpol en speciale eenheden van de Marokkaanse politie die terrorisme en drugshandel moeten tegengaan. De luchthaven wordt door beide teams doorzocht. Interpol doorzoekt de woning van de verdachte. Eerder werkten de politie en Interpol al samen bij een actie tegen criminele vastgoedinvesteringen in verschillende Marokkaanse steden. Of dat iets met deze zaak te maken had, is niet bekend.