Pro-formazitting in strafzaak tegen verdachte liquidatiepoging Spy City

Op dinsdag 9 april vindt in de rechtbank in Amsterdam de pro-formazitting plaats in de rechtszaak tegen een 20-jarige man die wordt verdacht van een liquidatiepoging op de bedrijfsleider van spyshop Spy City Amsterdam op 28 augustus 2018. Meerdere daders probeerden de 31-jarige Alkmaarder Sander de L. dood te schieten op de Moezelhavenweg in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. De aanslag mislukte omdat het vuurwapen mogelijk haperde.

Zwaargewond

Sander de L. werd in augustus vorig jaar zwaargewond gevonden op de Moezelhavenweg voor de spionagewinkel waar hij werkt. Bij een liquidatiepoging was de man meerdere malen op het hoofd geslagen met de loop van een kalasjnikov nadat het wapen vermoedelijk haperde. Het slachtoffer werd zwaargewond achtergelaten en lag enkele weken in coma. De twee verdachten sloegen op de vlucht in een gestolen grijze Audi Q5.

Diemen

De 20-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats werd op 8 januari door een arrestatieteam opgepakt in Diemen. Hij wordt verdacht van poging tot moord in vereniging en vuurwapenbezit. De tweede verdachte is de 54-jarige Marcel S., die een dag na de liquidatiepoging met een jong stel werd opgepakt in en bij een woning in Amsterdam-Slotermeer. De 18-jarige vrouw en de 17-jarige jongen kwamen al eerder vrij en worden niet meer verdacht van betrokkenheid bij de aanslag.

Spyshop gesloten

Over het motief voor de aanslag tast het Openbaar Ministerie in het duister. De spyshop, die onder meer afluisterapparatuur verkocht, werd door de gemeente voor onbepaalde tijd gesloten. De politie vond in het pand veel contant geld en vermoedt dat vanuit Spy City Amsterdam in drugs werd gehandeld. Ook lag er een verboden ‘jammer’ om signalen van mobiele telefoons en volgapparatuur te verstoren.

Crimineel Marcel S. dook volgens Het Parool de afgelopen decennia al vaker op in verschillende onderzoeken van de Amsterdamse recherche.