Pro-formazitting tegen rappers vanwege doodsteken Grootfaam (VIDEO)

Op donderdag 5 december vindt in de rechtbank in Amsterdam de pro-formazitting plaats tegen twee Amsterdammers (de 18-jarige A.F. en de 20-jarige Y.A.) die worden beschuldigd van het doodsteken van Jay-Ronne Grootfaam (18) op 3 september in Amsterdam-Zuidoost. Het motief voor de moord zou een uit de hand gelopen ruzie zijn tussen twee groepen die actief zijn in de Amsterdamse drillrapscene.

Kraaiennest

Grootfaam werd ’s avonds bij flatgebouw Florijn in de Bijlmer neergestoken en overleed een dag later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Hij werd in zijn rug en nek gestoken en had als lid van rapgroep FOG naar verluidt problemen met drillrapgroep KSB uit Kraaiennest (de Bijlmer). Een tweede slachtoffer (een vriend van Grootfaam) raakte lichtgewond en kon ter plekke worden behandeld.

KSB

De twee verdachten meldden zichzelf enkele dagen later bij de politie en zitten sindsdien vast. Het zou gaan om twee rappers die bekendstaan onder de artiestennamen Wouter22 en GreyK van KSB. Via videoclips en social media werden over en weer disstracks naar elkaar gemaakt.

Londen

Jay-Ronne Grootfaam was als rapper actief onder de naam RS a.k.a. TrappyDemon en maakte muziek in het drillrapgenre, een gewelddadige vorm van rap die in 2010 overwaaide vanuit Chicago naar Zuid-Londen. In Londen vielen de afgelopen jaren veel doden en gewonden door steek- en schietpartijen die worden toegeschreven aan het drillgenre, waarbij rappers elkaar in video’s en teksten dissen en uitdagen.

De twee Amsterdammers die donderdag moeten voorkomen tijdens de eerste pro-formazitting worden verdacht van moord in vereniging. Het was tevens de eerste dodelijke steekpartij in Nederland die gerelateerd is aan het drillrapgenre.