Pro-formazitting tegen verdachten liquidatiepoging Nourdine A.

Op donderdag 4 april gaat in de rechtbank in Amsterdam de pro-formazitting verder tegen Abderrahmane El B. (25) en Zacharia Z. (25), die worden verdacht van een liquidatiepoging op de Amsterdamse crimineel Nourdine A., alias Hitler op 3 april 2016 in Amsterdam-Slotermeer.

Kalasjnikov haperde

Nourdine A. werd rond 22.30 met een automatisch wapen onder vuur genomen toen hij in zijn donkerkleurige Mercedes zat op de Burgemeester Vening Meineszlaan in Amsterdam-Nieuw-West. Dat gebeurde door twee mannen op een scooter. A. bleef ongedeerd doordat de AK-47 haperde en maar drie kogels afvuurde.

Pgp-berichten

Het bewijs tegen de twee verdachten kwam onder meer naar voren via onderschepte pgp-berichten op de beruchte Ennetcom-server en kwamen boven water in het onderzoek naar de liquidatie van Chahid Yakhlaf, die op Oudjaarsdag 2015 werd doodgeschoten in Kerkdriel. Uit gekraakte berichten blijkt dat het wapen van Z. haperde. ‘AK is troep, hij gaat niet af’, stuurde de schutter naar zijn kompanen. ‘Ik heb mijn best gedaan. Kanker AK deed het niet’, excuseerde hij zich.

Omar Lkhorf

De opdrachtgever aan wie hij zijn verontschuldigingen stuurde zou Omar Lkhorf zijn. Lkhorf wordt verdacht van het opdrachtgeven tot meerdere (mislukte) liquidaties. Het OM ziet Zacharia Z. als de schutter van ‘Hitler’. El B. zou hand- en spandiensten hebben verricht, zoals het verschaffen van een peilzender. Overigens heeft Zacharia Z., alias Freaks, samen vastgezeten met het doelwit van de aanslag.

Wraakactie Staatsliedenbuurt

Nourdine A. werd er in de onderwereld van beschuldigd moordopdrachten te hebben aangenomen van Gwenette Martha. De liquidatiepoging op A. was volgens het OM een wraakactie van Omar Lkhorf voor de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt op Saïd el Yazidi en zijn broer Youssef Lkhorf eind 2012. In een onderschept pgp-bericht dat Omar zou hebben gestuurd zegt hij over ‘Hitler’: ‘Ik zoek hem al jaren. Deze flikker heeft de Staatslieden georganiseerd.’ L. ontkent dat hij de twee mannen, die donderdag weer voor de rechtbank staan, heeft aangestuurd.

Drie liquidatiepogingen

Abderrahmane El B. wordt in totaal verdacht van drie liquidatiepogingen. Naast die op Nourdine A. wordt hij ook verdacht een rol te hebben gespeeld in de mislukte poging Chahid Yakhlaf te liquideren. Dat speelde zich af in Almere Poort op 1 november 2014. El B. zou ook nog betrokken zijn bij een derde liquidatiepoging in de zomer van 2016 in Almere. Ook deze aanslag mislukte, omdat de twee uitvoerders door een arrestatieteam van de weg werden gereden. El B. overleefde zelf in 2016 in Diemen een liquidatiepoging.

In augustus vorig jaar was er ook al een inleidende zitting in de zaak tegen Abderrahmane El B. en Zacharia Z. De inhoudelijke behandeling volgt later.