Pro-formazitting vergismoord Tanja Gurskaja op 8 januari 2019

Op dinsdag 8 januari 2019 begint in de rechtbank in Maastricht de pro-formazitting tegen Dennis W. en John B. die verdacht worden van de liquidatie van de 39-jarige Tanja Gurskaja op 25 oktober 2012 in Venlo. De vrouw van Wit-Russische komaf werd voor haar woning doodgeschoten toen ze haar hond uitliet.

Kroongetuigedeal

In september werd bekend dat verdachte Dennis W. (39) uit Tegelen in het proces een kroongetuigedeal heeft gesloten met justitie. W. beschuldigt John B. (57) uit Helden ervan de opdrachtgever te zijn. De deal betekende weer uitstel van de behandeling van de moordzaak. Op 8 oktober zou de rechtbank opnieuw beginnen met de inhoudelijke behandeling. Dat ging echter niet door. Er werd alleen een regiezitting gehouden waarin nieuwe onderzoekswensen op tafel kwamen.

Geheim agent

John B. zou eigenlijk Wilmo Rebel hebben willen laten doodschieten. Rebel was een ex-zakenpartner van John B.. De liquidatie van Gurskaja zou een vergissing zijn geweest. In augustus werd al bekend dat Dennis W. afgelopen zomer in een verklaring bij de politie John B. beschuldigd had. W. sprak in 2013 al met een geheim agent over een verklaring in de zaak Gurskaja. Hij zat toen vast in Letland voor een drugszaak. In ruil voor overplaatsing naar Nederland wilde hij zijn verhaal over de moord vertellen. De geheim agent kon in Letland niets voor hem betekenen. In 2015 belandde W. alsnog in een Nederlandse gevangenis. Daar hoorde hij dat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Gurskaja.

Regisseur

Politie en justitie zien John B. al jaren als de regisseur van de moord op Gurskaja. B. werd in mei 2013 op Schiphol voor het eerst aangehouden in de moordzaak. Hij stond toen op het punt om naar het buitenland te vertrekken. Daarna werd hij vrijgelaten omdat de officier van justitie volgens de rechtbank een fout zou hebben gemaakt. Op 24 juli 2018 werd B. alsnog met groot machtsvertoon door een arrestatieteam opgepakt.

John B. werd eerder verdacht van het organiseren van grootschalige cocaïne-import vanuit Brazilië. Hij werd daarvoor niet vervolgd hoewel justitie een flink dossier daarover had klaarliggen.

Eerdere deal afgeketst

Zowel advocaat Onno de Jong van Dennis W. als het Openbaar Ministerie wilden in september aan De Limburger niet vertellen welke strafvermindering in de eis van justitie in de overeenkomst is vastgelegd. Ook wilden ze niet zeggen of W. in een getuigenbeschermingsprogramma wordt opgenomen. In 2015 ketste een deal tussen justitie en Dennis W. af.

Janis V.

In de verklaring van Dennis W. zou hij ook vertellen over zijn eigen rol bij de moord en die van 41-jarige Let Janis V.. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen beide ervan de moord te hebben uitgevoerd. Janis V. zit vast in Letland.