Problemen OM, weer zaak aangehouden

De strafzaak tegen drie mannen uit Baarn, Amsterdam en Zwaag, die onder meer worden verdacht van xtc-handel is woensdag door de rechtbank Midden-Nederland aangehouden. De advocaten en twee van de drie verdachten waren door het Openbaar Ministerie (OM) niet op de hoogte gesteld van de zitting.

Vooral bij het OM in Midden-Nederland zijn er sinds begin dit jaar, toen de herindeling heeft plaatsgevonden tussen verschillende parketten en rechtbanken, veel problemen. De rechtbank zegt zich daar zorgen over te maken.

Het OM heeft de problemen onderkend en zegt er hard aan te werken. De oorzaak van de organisatorische problemen moet volgens het OM gezocht worden in het feit dat er ingrijpende maatregelen hebben plaatsgevonden.

Herindeling

Het OM in een reactie: ‘In het begin van dit jaar heeft er een landelijke herindeling plaatsgevonden van de parketten en de rechtbanken. Voor Midden-Nederland betekent dit dat drie gebieden zijn gaan samenwerken als parket Midden-Nederland: het arrondissement Utrecht en de regio's Flevoland en Gooi- en Vechtstreek. Dit betekent dat processen uit drie gebieden zijn geüniformeerd en gedigitaliseerd.'

Andere organisaties

'Bovendien moeten de processen worden afgestemd op de processen van andere organisaties zoals politie en rechtbank. Organisaties waar ook grote veranderingen plaatsvinden; de vorming van de Nationale Politie en de Herziening Gerechtelijke Kaart.

Ten slotte heeft het samenvoegen van twee kantoorlocaties naar één nieuwe locatie ook de nodige aandacht van alle betrokkenen gevraagd.’

Rechtbank

De rechtbank zegt in een reactie dat het de laatste tijd regelmatig voorkomt dat geplande strafzaken worden uitgesteld door de problemen bij het OM.