Problemen voor het Mexicaanse Jalisco-kartel

Het Cartel Jalisco Nueva Generación, kortweg CJNG of het Jalisco-kartel, heeft te kampen met problemen. Volgens Mexicaanse media heeft een cel van de organisatie, Los Cabos genaamd, het kartel verlaten. Met bloedig geweld tot gevolg. Ook vrouwen en kleine kinderen behoren tot de slachtoffers.

De problemen doen zich met name voor in de staat Baja California, waar in de stad Tijuana de laatste maanden tientallen doden zijn gevallen, vooral huurmoordenaars van Los Cabos. Deze cel houdt zich vooral bezig met mensenhandel. Het aantal moorden in Baja California is de laatste 4 maanden met 30% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

“El Mencho”

Los Cabos verliet het Jalisco-kartel vanwege onvrede met de nieuwe structuur van de organisatie. Die was nodig, omdat Nemesio Oseguera Cervantes, alias “El Mencho”, de leider van CJNG, al tijden lang ondergedoken zit. Zowel de Mexicanen als de Amerikanen hebben de jacht op hem geopend en een hoge prijs op zijn hoofd gezet. Het vertrek van Los Cabos is door het Jalisco-kartel met veel geweld beantwoord. Daarbij vallen ook onschuldige slachtoffers. Zo werden in de eerste week van augustus in Tijuana de levenloze lichamen ontdekt van een 25-jarige vrouw en haar 2-jarig dochtertje. Beiden waren doodgeschoten. Enkele dagen later werd in dezelfde buurt in een plastic zak het hoofd van een vrouw gevonden.

Sinaloa-kartel

Na het vertrek van Los Cabos uit het Jalisco-kartel ontstond er voor de cel mensenhandelaren nog een ander probleem: ze verloren de bescherming van CJNG en werden daardoor een gemakkelijk doelwit van het Sinaloa-kartel. Laatstgenoemde organisatie voert al jaren een bloedige strijd met het Jalisco-kartel. Zo kwam Los Cabos letterlijk onder vuur te liggen van 2 drugskartels. Een van de slachtoffers van het geweld was Ricardo Álvarez Olivares, alias  “El Baby” of “El Cabo 39”. De 30-jarige crimineel werd geliquideerd In La Paz terwijl hij in zijn auto zat (foto boven). “El Baby” was tevergeefs ondergedoken.

Probleem

Maar ook voor CJNG is het vertrek van Los Cabos een probleem: naast de strijd tegen de aloude vijanden van Sinaloa-kartel moeten ze ook het gevecht aan met hun voormalige kameraden van Los Cabos. In die ingewikkelde strijd is het niet altijd duidelijk tot welk kamp de betrokkenen behoren.

Crystal meth

CJNG wordt beschouwd als een van de machtigste drugskartels van Mexico. Momenteel zijn de activiteiten van het Jalisco-kartel voornamelijk geconcentreerd in acht Mexicaanse staten. Maar het kartel speelt ook een heel grote rol in de internationale cokehandel en vooral in de handel van synthetische drugs en dan met name crystal meth. Het kartel heeft banden met criminele groeperingen over de hele wereld. De export naar de VS loopt over verschillende internationale schijven. Zo zouden ook Chinese criminelen betrokken zijn bij de export van drugs naar Noord-Amerika.

Zie ook:

El Mencho: Mexico’s meest gezochte drugsbaas

Zo rekruteert een drugskartel zijn leden