Proces-Holleeder, dag 35 (LIVE)

Vanaf maandag gaat het in het proces Holleeder over twee dossiers: de liquidaties van Kees Houtman (2 november 2005) en Thomas van der Bijl (20 april 2006). Er zijn nogal wat mensen die in deze zaken belastend hebben verklaard over Willem Holleeder. 

Bovendien is Dino Soerel door het gerechtshof in Amsterdam tot levenslang veroordeeld voor het opdrachtgeven van beide liquidaties. In het arrest van het hof staat dat Soerel dat samen heeft gedaan met Willem Holleeder.

Overvaller

Kees Houtman (foto) was van oorsprong een overvaller en hasjhandelaar. Hij werd in 1959 geboren in de Amsterdamse Kinkerbuurt waar hij een jeugdbende leidde met buurtgenoten als Sam Klepper en Johnny Mieremet. In de jaren tachtig gaat Houtman in de hasjhandel, samen met Charles Zwolsman. Dat levert veel cash op waarmee Houtman veel onroerend goed in Amsterdam koopt. Voor zijn boezemvriend Thomas van der Bijl kocht hij café De Hallen.

‘De Bierkoning’

Houtman wordt op de avond van 2 november 2005 met 6 kogels doodgeschoten op de oprit van zijn woning. Direct na de liquidatie vertelt Maria, de weduwe van Houtman, dat haar man werd afgeperst door oude vrienden en dat ze niets durft te verklaren omdat ze bang is zelf het volgende slachtoffer te worden. Ze wijst de beschuldigende vinger naar ‘De Bierkoning’, met wie ze – zonder zijn naam te noemen – Willem Holleeder lijkt te bedoelen.

Hieronder de verklaring van Maria Houtman uit het dossier. In het boek De Liquidatie Dossiers staan veel processen-verbaal en getuigenverklaringen.

‘Weet u wat het is meneer, het waren allemaal vrienden van elkaar vroeger. Mieremet, Klepper, Kees en de anderen. Nu wil er één de baas zijn hè. Jullie weten toch wie hiervoor verantwoordelijk is. (…) Nu worden ze allemaal afgemaakt. Al die moorden hebben met elkaar te maken.

Kees is toen zwaar bedreigd door twee man. Hij is afgeperst en heeft veel aan ze betaald. En kijk nou, slachten ze hem toch af. Ik ga zijn naam natuurlijk niet noemen van die “bierkoning”. Dan kwamen ze Houtman weer halen en moest hij drinken met “de baas”. Dat kwam regelmatig voor. Werd mijn man achter op een brommertje gezet en naar een park gereden. Die hele groep van de “bierkoning” rijdt op van die Vespa’tjes. Dat weten jullie toch zeker ook wel. Hij laat het lekker door anderen opknappen en blijft zelf buiten schot. Jullie weten toch ook dat hij dicht tegen de Hells Angels aan zit. Hij perst nog veel meer mensen af.

Ik ga u niet vertellen wie dit gedaan heeft. Iedereen weet wel hoe het zit. Ik weet ook wie hier achter zit. Als ik u dit vertel dan wordt mijn huis opgeblazen met dynamiet. Dat hebben ze ons zelf verteld. Ik moet nu aan mijn kinderen denken. Ik kan het u niet zeggen. We zijn hier in ons huis bedreigde meneer. Dat is nu ongeveer een jaar geleden. Ze kwamen bij ons thuis en we moesten betalen anders zouden ze ons vermoorden.’

 

Hieronder de tweets van verschillende verslaggevers die in de rechtszaal aanwezig zijn: