“Godfather” van het Zuiden voor rechter

In Hasselt (B) gaat maandag het monsterproces tegen de Nederlandse topcrimineel Janus van W. van start. De 49-jarige Eindhovenaar staat met 17 medeverdachten terecht voor grootschalige internationale drugshandel. De criminele onderneming van Van W. werd ontmanteld in samenwerking tussen de Belgische, Nederlandse, Engelse en Amerikaanse politiediensten. Twee Belgische undercoveragenten wisten tijdens het onderzoek – Operatie Waterscheiding – door te dringen tot de top van de organisatie. De zaak gaat zeker een maand duren.

Janus van W. heeft de Nederlandse nationaliteit, maar is officieel ingeschreven op een onbekend adres in Pretoria, Zuid-Afrika. Van W. deed zich voor als handelaar en verhuurder van auto’s in het luxesegment. Zijn zakelijke activiteiten regelde hij vooral vanuit een bungalow op camping Parelstrand in Lommel. Zijn bijnaam is Harry Potter door zijn fysieke verschijning: klein met een brilletje. Medeverdachten zijn onder meer zijn jongere broer en Robert van V., Awraham M. (een Israeliër), Farid S. (Afghaan) en Mohamed H. (Surinaams). Er staan ook Engelsen, een Italiaan, Belgen en Marokkanen terecht. De verdenkingen zijn onder meer invoer van 8460 kilo weed en verschillende zaken van in- en uitvoer van hasj, amfetamines en 1100 kilo cocaïne. Verder: deelnemen aan een criminele organisatie en witwassen ter waarde van ruim zes miljoen euro. De internationale vertakking reikte tot in een eigen kantoor in Dubai. De feiten waar het nu om gaat beslaan de periode 2007 tot en met 2009. Zie meer op het Belgische Misdaadreporter.

Elsevier schreef dat bij de arrestatie van de groep wapens, explosieven en drugs ter waarde van 40 miljoen euro in beslag zijn genomen. Hier een nieuwsverslag over de aanhouding van 15 juni 2009:

{youtube}5u-NJ_VRrh0?{/youtube}

Van W. is veroordeeld in verband met een vondst in 2003 van XTC in een container in Australië. De waarde van de vracht was aldaar tientallen miljoenen euro. Hij kreeg een gevangenisstraf en een ontnemingsvordering van 1,6 miljoen euro.

Janus van W. raakte in de zomer van 2009 zwaargewond raakte door een schietpartij bij de McDonalds in Best. Een andere Eindhovenaar, Piet P., vuurde 13 kogels op hem af. Leden van het onderzoeksteam naar Van W. die hem destijds observeerden waren getuige van de schietpartij, die zou gaan om een financieel conflict. In het onderzoek tegen P. heeft Van W. gezegd dat ook de politie op hem heeft geschoten, maar dat is niet verder duidelijk geworden.

Zowel P. als Van W. zijn van oorsprong woonwagenbewoners. In de georganiseerde criminaliteit in het zuiden van Nederland – die erg sterk is in de productie en distributie van synthetische drugs en nederwiet – is Van W. een sleutelfiguur geweest.

Janus van W. overleefde meerdere aanslagen op zijn leven.

De top van de Amsterdamse onderwereld heeft de afgelopen decennia zeer goede banden met het Brabantse milieu gehad. Onderzoeken naar wapenhandel en drugshandel van onder meer Jan Femer en Mink K. leidden naar Brabant. Ook Willem Endstra onderhield warme relaties in het zuiden. Van W. zou volgens De Telegraaf contacten met John Mieremet en Dino Soerel hebben gehad via de Nederlander Eric S.