Joran naar het Siberië van Peru

Joran van der Sloot zou na zijn proces, dat morgen begint in Lima, Peru, worden overgeplaatst naar de Challapalca-gevangenis in een ijzige bergstreek dichtbij Bolivia. Als dat waar is komt hij in één van de slechtste gevangenissen van Zuid-Amerika terecht. Het is er ijzig koud, matrassen zijn vochtig, er zijn te weinig dekens en het ijskoude waswater komt rechtstreeks uit de rivier. Aldus een rapport van de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie uit 2003.

Het is de vraag of de condities sindsdien verbeterd zijn. De gevangenis ligt naast een militaire basis, op 5.050 meter hoog. Bijnaam is het ‘Siberië van Peru’. Er verblijven ongeveer 80 gevangenen, waarvoor één dokter en één verpleegster beschikbaar is.

De gevangenen hebben geen verwarming en de gevangenis beschikt niet over glazen ruiten zodat het er altijd tocht. Electriciteit en verlichting staat aan van van 05.00 tot 17.00 maar de cellen zelf hebben geen verlichting.

De situatie in de gevangenis is zo slecht dat het Internationale Comité van het Rode Kruis, dat doorgaans vooral omstandigheden in oorlogsgebieden probeert te verbeteren, er regelmatig binnen probeert te komen om de autoriteiten de toestand te laten verbeteren. Amnesty International protesteerde in 2005 tegen de omstandigheden bij de Peruaanse regering. 

Het eten in de gevangenis is redelijk, maar de gedetineerden tobben met chronische darmklachten omdat het drinkwater verontreinigd is. De meeste gevangenen verbijven vrijwel voortdurend op cel.

Op bezoek gaan is een ware expeditie omdat – afhankelijk van de weerscondities – de de trip per auto vanaf de dichtsbijzijnde stad Puno zo’n zes uur in beslag neemt. 


Grotere kaart weergeven

Het is waarschijnlijk dat Van der Sloot niet aanwezig zal zijn op het proces.

Inmiddels is bekend dat de Verenigde Staten om zijn uitlevering zullen vragen voor de oplichting van de familie Holloway. Hij zal dan na zijn proces naar de verenigde Staten gaan om vervolgens zijn Peruaanse straf uit te zitten en daarna weer naar de VS vertrekken om zijn Amerikaanse straf uit te zitten, als hij daar wordt veroordeeld.

Mocht op Aruba de zaak Holloway ooit wordt opgelost dan kan Van der sloot niet worden uitgeleverd door Peru omdat er geen uitleveringsverdrag bestaat met Peru.

 kan een eventuele uitlevering aan Aruba problemen opleveren. Er bestaat namelijk geen uitleveringsverdrag met Peru. Met de VS is er wel een verdrag, zodat Van der Sloot vanuit de VS naar Aruba zou kunnen overkomen.