Proces tegen Hamza B. verdaagd

Het proces tegen de 27-jarige Hamza B. in de Marokkaanse stad Tanger is dinsdag opnieuw verdaagd. B. staat in Marokko terecht voor zijn vermeende rol bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

Volgens AT5 is de zaak tot 9 december uitgesteld. De reden is dat B. maandag een nieuwe advocaat aan zijn verdediging heeft toegevoegd en de kans moet de kans krijgen om zich in de zaak te verdiepen. Journalist Jens Olde Kalter is in Tanger aanwezig en sprak Hamza B. in het huis van bewaring.

Hij zegt onder meer dat hij ‘niet zo’n planner’ is en dat hij gewoon toevallig binnen 24 uur na de arrestatie van zijn maat naar Tanger ging omdat hij daar zin in had. Dat hij vanuit de op Gibraltar uitkijkende havenstad telefonisch bij een broer van een medeverdachte informeert naar ‘of ze DNA op die ‘guns’ uit de sloot hebben gevonden’ en ‘of er al nieuwe stukken zijn’ vindt hij zelf niet zo vreemd. ‘Ik hoorde zoveel geklets uit de tam tam en op internet over mezelf dat ik gewoon wilde weten hoe het zat.’

Adrenaline-auto

B.’s Nederlandse advocaat Gabriel Meijers vindt dat B. in Tanger geen eerlijk proces te wachten staat doordat de rechtbank in Tanger zich grotendeels zal baseren op een samenvatting die van het dossier is gemaakt. Een probleem is dat er dna op de bestuurderdersstoel van de bij de moorden Audi is gevonden. Maar er zat van nog veel meer mensen dna aan die stoel. Tegen Olde Kalter zegt Hamza B.

‘Kijk vriend, dat is een adrenaline-auto. Als iemand jou belt en zegt; ‘He, ik pik je op met een RS 4, we gaan stukkie rijden. Nou geloof mij, dan laat je alles uit je handen vallen. Dus ik heb in die auto gereden, maar niet op de 29e.’

Verhoordagen

Een ander probleem voor B. is dat er in de Marokkaanse samenvatting van het dossier staat dat beoogd slachtoffer Benaouf A. hem met eigen ogen heeft gezien. Maar die verklaring is allerminst stellig, ook al omdat de bestuurder van de Audi een bivakmuts op had. B. zegt dat hij vier slopende verhoordagen heeft gehad waarbij hij op een krukje moest zitten met hand en enkelboeien om en werd geslagen. Er zou ook zijn gedreigd met stroomstoten omdat hij zou moeten bekennen. Zijn verblijf in de gevangenis is vooral moeilijk ‘vanwege ‘de vecht- en steekpartijen en het onderlinge verraad’.

B. is in juni 2103 op de luchthaven van Tanger gearresteerd. Omdat Marokko geen eigen onderdanen uitlevert wordt B. in deze zaak berecht op verzoek van de Nederlandse autoriteiten.

Alle berichten over Hamza B..