Procesafpraak over 7,2 ton cocaïne: zeven jaar cel

De rechtbank Rotterdam heeft een 37-jarige Brit veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zeven jaar vanwege zijn rol bij de import van bijna 7200 kilo cocaïne. Dat was conform de eis van de officier van justitie.

Op de hoogte

Over de hoogte van deze strafeis was door de officier van justitie van het landelijk parket een zogenoemde procesafspraak gemaakt met de verdachte en zijn advocaat.

Voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van de strafzaak was de rechtbank hiervan op de hoogte gesteld. Maar de rechtbank was vrij om van de gemaakte afspraken tussen verdachte en Openbaar Ministerie af te wijken, maar deed dat niet.

Maximumstraf 12 jaar

In ruil voor de lagere strafeis – 7 in plaats van 10 jaar –  is door de verdachte afgezien van onderzoekswensen en verweren tegen de aanklacht. De maximumstraf voor de invoer van harddrugs is 12 jaar.

De officier van justitie zegt de procesafspraken te hebben gemaakt omdat het van belang is voor een efficiënte afdoening van strafzaken. De zaak kon veel sneller worden behandeld. Voor het Openbaar Ministerie en de politie betekenen procesafspraken dat meer en ook eerder capaciteit voor andere onderzoeken beschikbaar komt.

Ook is de belasting in de hele strafrechtketen bij rechtbanken, gerechtshoven en Hoge Raad minder vanwege de snelle doorlooptijden.

Het voordeel voor de verdachte is een relatief korte straf.

Antwerpen

De Brit wordt door het OM verantwoordelijk gehouden voor de invoer van een cocaïnetransport dat op 20 februari 2021 door de Belgische douane is onderschept in de haven van Antwerpen.

Een jaar later werd de internationaal gesignaleerde verdachte aangehouden in Zwitserland en overgebracht naar Nederland.

Het onderzoek naar de 7200 kilo maakte deel uit van een veel groter onderzoek waarbij in totaal ruim 16 ton cocaïne werd gepakt.