Project X hooligan gearresteerd

Vier jaar na de geruchtmakende Project-X rellen in het Groningse Haren, is een van de hoofdverdachten aangehouden. De Antwerpse politie heeft gisteren een 22-jarige Joegoslavische Fries gearresteerd. Hij moet in Nederland nog 283 dagen celstraf uitzitten.

De man is veroordeeld voor brandstichting en openlijke geweldpleging tegen de politie, tijdens de Project-X-rellen. België zal hem vermoedelijk overleveren aan Nederland.

Aanhouding

De Fries dacht aan zijn straf te ontkomen door in Antwerpen te gaan wonen. Op verzoek van het Fugitive Active Search Team van de politie (FASTNL) stond de veroordeelde internationaal gesignaleerd. De man heeft zich op 21 september 2012 in Haren, tijdens een uit de hand gelopen Facebookfeest van een 16-jarige dorpelinge, vrijwel voortdurend in de frontlinie van het geweld tegen de politie begeven. Zo gooide hij opzettelijk voorwerpen naar de mobiele eenheid. Ook heeft de raddraaier, al dan niet samen met anderen, een personenauto gekanteld en in brand gestoken. Van alle ‘feestvierders’ heeft de man uit Sneek de hoogste straf opgelegd gekregen.

Project X

Een meisje uit Haren verzond begin september 2012 de uitnodiging voor haar sweet sixteen party aan haar vrienden via Facebook. Ze gaf het bericht de status ‘openbaar’, zodat haar vrienden ook hun vrienden konden aanmelden en meenemen. De uitnodiging mondde echter uit in een massale mediahype en bijeenkomst van duizenden jongeren doe ontaardde in rellen.