Proosten op de Kouwe Ouwe

Een paar honderd meter verderop werd hij koud gemaakt: Stanley Hillis. Gisteravond werd zijn biografie gepresenteerd in cafe De Omval in aanwezigheid van veel Amsterdamse penose, vrienden, collega’s en familie van de auteurs. Foto’s na de break.

Door Vincent Verweij

Aan het boek van Panorama-journalisten Vico Olling en Martijn Haas is ruim twee jaar gewerkt. Uitgever Lebowski kon het zich permitteren om de titel steeds maar uit te stellen: met de bestseller ‘Judas’ van Astrid Holleeder in de portfolio, zit de drijvende kracht achter de uitgeverij, Oscar van Gelderen, bovenop de apenrots in boekenland.

Lijvig

Het moest een lijvig en doorwrocht werk worden, vertelde Van Gelderen aan Crimesite, met een persoonlijke zoektocht van de twee schrijvers (foto rechts) als leitmotiv. Inhoudelijk en stilistisch moest het boek de vorige biografie (van Denise Mosbach) overtreffen. Of dat gelukt is, leest u in deze recensie van onze hoofdredacteur.

Donald Groen

De boekpresentatie was in een stampvol café, in een (het zal toch ook niet symbolisch zijn) doodlopend straatje bij het Amstel Station. Donald Groen, die op de fatale dag een afspraak met Stanley Hillis had, nam het eerst exemplaar in ontvangst. Hij had ook nog wat vrienden meegebracht. Ouwe penose uit vervlogen tijden: we zagen een Rini Scholten, een Octave Durham, een Olav zonder achternaam van een Satudarah chapter uit het zuiden van het land. Ze lezen tegenwoordig allemaal boeken en doen niks meer in de criminaliteit, zeggen ze. ‘Er is sinds 2000 eigenlijk al niks meer aan’, zei Rini.

V.l.n.r: Olav, Donald,Rini,Max

Behalve al die gewezen boeven, waren er ook veel journalisten, heel veel journalisten. Want als er gratis bier is en gratis boeken, dan komen we wel. En je hoort nog eens wat, moeten Gerlof Leistra, Mylene de la Haye, Hendrik-Jan Korterink, Bas van Hout, Marian Husken, Jan Meeus, Harry Lensink, Frans Lomans, Erik de Bondt, Jens Olde Kalter en Wouter Laumans hebben gedacht. En zo was het.

o.a. Mylene de la Haye, Jens Olde Kalter, Octave Durham
o.a. Bas van Hout
Frans Lomans, Donald Groen en Gerlof Leistra

De Kouwe Ouwe is verkrijgbaar bij de boekhandel en Bol.com