Prostituee van seksclub naar caravan

Steeds meer prostituees verhuizen van de seksclub en ramen naar caravans, hotels en vakantiewoningen, waardoor politie en gemeenten nauwelijks meer toezicht kunnen houden. Het aantal seksclubs is de afgelopen jaren bijna gehalveerd tot 170.

Dat meldt het AD op basis van een studie van onderzoeksbureau Beke. In Utrecht zijn helemaal geen ramen meer sinds de gemeente het Zandpad sloot. Amsterdam wil het red light district op de Wallen inperken, en in Den Haag blijven van de 23 straten er nog drie over.

Eigen baas

Daarnaast willen meer prostituees eigen baas zijn, en zelf werktijden bepalen. Dat is gemakkelijker geworden door de komst van internet. Ook willen veel prostituees geen belasting betalen.

Door het repressieve beleid van gemeenten en nieuwe eisen van de sekswerkers, gaan prostituees op zoek naar alternatieve locaties. ‘Overal waar ze maar een dak boven hun hoofd hebben’, aldus Anton van Wijk van bureau Beke. ‘Wie een boete krijgt in de ene gemeente, verkast gemakkelijk naar een andere plek.’

Gemeenten slecht geïnformeerd

Daardoor wordt het extra moeilijk illegale prostitutie aan te pakken. Zeker omdat gemeenten of regio’s verschillende maatregelen nemen om illegale prostitutie aan te pakken. De helft van de gemeenten weet niet hoeveel illegale seksinrichtingen er in hun gemeente liggen, blijkt uit het onderzoek.