Prostituees onder 21 toch niet zelf strafbaar

Prostituees onder de 21 jaar worden niet zelf strafbaar gesteld. Dat was in eerste instantie wel het idee, maar minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur is bang dat jonge prostituees die slachtoffer zijn van mensenhandelaren niet meer naar de politie durven te stappen.

Daarom volgt Van der Steur het advies van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel op. Klanten en pooiers moeten de leeftijd van prostituees wel in de gaten houden, en zij zijn in de toekomst wel strafbaar als ze een prostituee onder de 21 jaar bezoeken of voor zich laten werken.

Zij kunnen daarvoor de cel indraaien, of lopen het risico een boete tot 20.250 euro te moeten betalen.

Wetsvoorstel afgezwakt

Over het wetsvoorstel ‘Regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche’ wordt al jaren gesteggeld. Het voorstel is al meerdere keren afgezwakt. Zo werd de verplichting voor klanten om te checken of een prostituee geregistreerd staat niet in het plan opgenomen. Later werd ook zelfs de registratieplicht voor prostituees helemaal geschrapt. Beide plannen kwamen niet door de Eerste Kamer.

Er wordt ook nog gediscussieerd over of klanten die een prostituee bezoeken waarvan ze denken dat ze slachtoffer is van mensenhandel, gestraft moet worden. De ChristenUnie diende daarvoor een voorstel in de Tweede Kamer, dat wordt gesteund door de PvdA en SP. Er is nog niet over het plan gestemd.