Prostituees streng gecontroleerd door pooiers

Een deel van de raamprostituees wordt streng gecontroleerd door voornamelijk mannen die hun leven en werk controleren. Op de Amsterdamse Wallen zou de helft van de prostituees die op een of andere manier in aanraking komt met de politie, niet zelf hun kamer regelen of hun werktijden indelen. Voornamelijk buitenlandse prostituees zouden worden gecontroleerd door mannen die ‘klusjes’ doen.

Het gaat om onder meer bodyguards of illegale taxichauffeurs, die voor contant geld in de gaten houden of de prostituees zich wel aan de regels van hun pooier houden. Dat blijkt uit onderzoek van het WODC, het wetenschappelijk bureau van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, schrijft Metro. Het bureau analyseerde twaalf grote politieonderzoeken op de Amsterdamse Wallen.

Een van de redenen zou zijn dat er vaak contant wordt afgerekend, omdat klanten prijs stellen op anonimiteit. ‘Hierdoor ontstaat, ook nu het legaal is, een verborgen wereld die mensen, meestal mannen, aantrekt om hiervan te profiteren’, aldus Maite Verhoeven, onderzoeker bij het WODC.

Die mannen regelen bijvoorbeeld vervoer, beschermen de prostituees of doen andere klusjes, voor contant geld. ‘Door hun vergaande bemoeienis met de prostituees dreigt een afhankelijkheidsrelatie’, aldus Verhoeven in Metro. Bodyguards beschermen de prostituees niet alleen, maar houden ook in de gaten of ze wel lang genoeg werkten. Een illegale taxichauffeur werd opgedragen de vrouwen direct naar hun pooier te brengen als ze er vandoor wilden gaan.