Psst wietpasje kopen?

Nieuwe Revu heeft zich afgevraagd wat er gaat gebeuren als de wietpas wordt ingevoerd. In de eerste plaats voorziet de verslaggever een zwarte handel in pasjes, waardoor buitenlanders en minderjarigen toch gewoon kunnen shoppen in de coffeeshop. En trouwens ook mensen die niet het risico willen lopen dat hun privé wietaankoopbeleid ergens in een computer staat geregistreerd, zulen een valse wietpas willen. De Nederlandse Bond van Cannabisdetaillisten voorziet in Amsterdam een heel gekrioel van opgeschoren drugsrunnertjes, te voet in de steegjes rondom het Damrak en op de Wallen, gemotoriseerd met scooters nabij de middelbare scholen. 

Met de wietpas gaan we de criminele bendes te lijf die de softdrugs in Nederland domineren, denken de beleidsmakers van PVV, CDA en VVD.

Opvallend genoeg is de burgemeester van Roermond vóór een wietpas maar voorziet hij wel een toename van de straathandel. Een noodsprong van de ongeorganiseerde overheid tegenover de georganiseerde misdaad. ‘Op termijn’, wil hij die straathandel dan weer de kop indrukken.

Door de wietpas weer af te schaffen soms? Het staat er niet bij.

Volgens Nieuwe Revu sorteert de wietpas juist een omgekeerd effect. Pardon? Ja, juist een toename van activiteit van grootschalige criminaliteit door de wietpas. Ook al omdat de politie toch geen capaciteit heeft om de toegenomen straathandel aan te pakken.

Advocaat André Beckers ziet ook een gunstig perspectief voor de tegenstanders van de wietpas. Ze adviseert coffeeshophouderrs vooral achterover te leunen en niets te doen. Zo van: ‘Oké doe maar. Hier werken we graag aan mee’.

‘Het duurt zeker vijf jaar voordat er iets van in de praktijk zal worden gebracht. Dan hebben we al lang een ander kabinet en hopelijk ook een heel ander geluid.’

Laatste woorden: afwachten dus.

Lees het in de papieren Nieuwe Revu.