PTSS bij agenten opnieuw beoordeeld

Agenten die de diagnose posttraumatisch stressstoornis (PTSS) hebben, maar bij wie de ziekte niet is erkend als beroepsziekte, kunnen zich opnieuw laten beoordelen. Tot de komst van de nationale politie hanteerden alle korpsen een anader beleid op dit gebied. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wilt dat daar verandering in komt.

De nieuwe regels zijn van toepassing op medewerkers van de politie die op of na 1 januari 2007 een afwijzing hebben gekregen op hun verzoek voor erkenning van de ziekte PTSS als beroepsziekte.

Door deze richtlijn te hanteren wil Ivo Opstelten dat iedere politiemedewerker gelijk behandeld wordt op het gebied van PTSS en de omgang met deze ziekte. In de nieuwe werkwijze wordt nog uitsluitend gekeken of de ziekte PTSS overwegend is veroorzaakt door het werk en/of de werkomstandigheden.

Er zijn gevallen bekend van agenten die lijden aan PTSS, terwijl dat niet werd erkend als beroepsziekte. Daar is veel ophef over geweest onder de betreffende werknemers. Deze gevallen kunnen nu opnieuw bekeken worden door middel van nieuwe richtlijnen.