‘Puinhoop bij Nederlands Forensisch Instituut’

Bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is het een ‘puinhoop’. Dat blijkt volgens De Volkskrant uit gesprekken met medewerkers. Het wachten is volgens de ondernemingsraad op fouten waardoor verdachten vrijuit gaan.

Zorgwekkend

Onderzoeken worden niet op tijd afgerond en de levertijden stijgen. Een ander zorgwekkend probleem is het falen van robots die ingewikkeld onderzoek zoals dna-analyses doen. Hun werk moet worden gecontroleerd omdat er mogelijk dna-monsters worden geruïneerd als gevolg van programmeerfouten.

Angstcultuur

Medewerkers spraken tegen Volkskrant-verslaggevers over een ‘onbenullige, incompetente directeur’, een ‘angstcultuur’ en ‘een oorlogssituatie’. Ze verwijten de directeur Reinout Woittiez en karakteriseren hem als een ‘VVD-klusjesman die zichzelf directeur noemt’. Interne documenten zouden aantonen dat de onvrede breed wordt gedragen. ‘Het is wachten op de eerste verdachten die vrijuit gaan doordat het hier zo’n puinhoop is’, zegt Marnix Hoitink, voorzitter van de ondernemingsraad.

15%

Er is sinds 2014 15% van de begroting afgehaald. De toen aangetreden directeur Woittiez bezuinigde maar verhoogde het salaris van de managers binnen het NFI. Het personeel mist visie bij de directie. Handschriftonderzoek, verfonderzoek en morfologisch vergelijkend haaronderzoek moesten verdwijnen maar kennelijk legde Woittiez niet goed uit waarom.

Afgelopen najaar lekte ook al grote onvrede over bezuinigingen bij het NFI uit. Toen zeiden deskundigen in De Telegraaf dat het NFI efficiënter kan werken door bijvoorbeeld betere keuzes te maken bij investeringen